Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ

Ormanın İklim Üzerindeki Etkisi


Ormanlar sıcaklık,yağış,hava hareketleri ve hava nemi gibi iklimi oluşturan öğeleri dengeler . Ormanın bu şekildeki dengeleme işlevleri şu şekilde özetlenebilir,ormanlar:


*Ekstrem sıcaklıkları (en düşük ve en yüksek)ılımlı hale getirir . Böylece çevresindeki bitkileri don ve yanık zararlarından korur . Yazın daha serin , kışın daha ılıman bir iklim yaratır. Aynı etki , gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklarını yumuşatma bakımından da geçerlidir .


*Hava nemini arttırır.


*Yağışları arttırıcı etki yapar.


*Rüzgar hızını azaltır,yönünü değiştirir.


*Sera etkisiyle meydana gelen küresel ısınmanın şiddetini düşürür


*Ormanlar , gölgeleriyle altındaki havanın sıcaklığını 5 C-8.5 C kadar düşürebilir . Kışın ise sıcaklığı 1.6 C-2.8 C yükseltebilir .


*Orman ağaçları topraktan aldıkları suyun büyük bir kısmını atmosfere verir . Örneğin,çok geniş bir tepe tacına sahip kayın ağacı bir saatte 1 günde 400 litre kadar suyu tranpirasyonla atmosfere verebilmekte ve böylece çevresindeki havayı 5 C kadar serinletebilmektedir .


*Ormanlar fotosentez için tonlarca karbondioksit harcadıklarından ,sera etkisi yapan bu gazı azaltarak küresel ısınma şiddetini düşürmektedir .


*100 ağaçtan oluşan bir orman parçası , dışarıda esen rüzgarın hızını yarı yarıya düşürmektedir .

*
Academics Art History  Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryAcademics Blogs - Blog Top Sites