Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ

Ormancılığın Türk Ekonomisindeki Yeri


ORMANCILIĞIN TÜRK EKONOMİSİNDEKİ YERİ








Anayasamızda ve beş yıllık kalkınma planlarında yer alan ormancılık politikası gayeleri üç ana gurupta ifade edilebilir. Bunlar (a) ülkenin çeşitli orman ürünlerime ihtiyacı karşılamak, (b) Toprak taşınmasını önlemek, su rejimini düzenlemek, ülke savunmasına yardımcı olmak, (c) Tabiatı korumak, yurt güzelliğini sağlamak, halkın rekreasyon ihtiyacını gidermek. Ekonomimizin öncelik ve ana sektörlerinden biri olan ormancılık sektörü, belirtilen bu gayeleri gerçekleştire bilmek için, bugün ülkemizin % 26’sını kaplayan orman alanında faaliyetlerini sürdürmektedir.






Ormancılık sektörünün ülke ekonomisine katkıları; ölçülebilen veya nispeten ölçülmesi kolay olan katkıları ile, para ile ifade edilmeyen veya ifadesi güç olan katkılar olmak üzere iki ana gurupta incelenir. Bunlardan ilk guruba giren, yani ölçülebilen katkıların ana unsuru, asli ve tali orman ürünleridir. İkinci guruba giren, yani parasal olarak ölçülmeyen katkıları ise; iklim, su gibi


Tabiat elemanlarını koruması ve denge içinde tutması, su rejimini düzenlemesi, erozyonu önlemesi, çoraklaşmayı önlemesi, barajların önlenmesi, rekreasyonların ihtiyaçlarını karşılaması, insan sağlığını olumlu yönden etkilemesi, ülke turizmine katkıda bulunması, vb dır.






Yukarıda iki gurupta belirtilen katkıların doğal bir sonucu olarak ormancılık sektörünün gayrı safi milli hasılayla katkısı küçümsenmeyecek boyutlardadır. Buna ilaveten ormancılık sektörünün ileriye doğru bağlantıların yüksek olması diğer sektörleri olumlu yönde etkilemektedir. Bu sektör ayrıca istihdama ve bölgeler arası farklılıkların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.






Özellikle ikinci gurupta belirtilen ve para ile ölçülemeyen katkılardan dolayı, ormancılık sektörünün, sadece maddi faydalanmalar göz önüne alınarak değerlendirilmesi hatalı olacaktır.


Sektör, parasal katkıları yanında rakamlaştırılması güç olan faydaları da düşünülerek ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörleri gibi bir alt yapı sektörü olarak değerlendirilmelidir. Nitekim,ormancılık sektörü diğer sektörlerin çalışmalarına ortam hazırlayan, alt yapı meydana getiren diğer sektörlerin etkilerini arttıran bir sektör durumundadır.






Aşağıda ormancılığın ülke ekonomisindeki rolü; gayrı safi milli hasıla, enerji üretimi, diğer sektörlere bağlantıları, istihdama ve dış ödemeler dengesine katkıları açısından incelenmesi.





ORMANCLIK SEKTÖRÜNÜN GAYRISAFİ MİLLİ HASILA


İÇİNDEKİ PAYI





Orman Genel Müdürlüğü nün bilançolarına yansımayan gizli yakacak odun tüketimi, özel sektör odun üretimi ve Orman Genel Müdürlüğünün yapmakta olduğu subvansiyonlar da dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucu ormancılık sektörünün gayrı safi milli hasılaya katkısının


Binde 17.6’ya yükseldiği görülmektedir

*
Academics Art History  Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryAcademics Blogs - Blog Top Sites