Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) orta öğretimdeki sıkıntıların sebebi olarak gösterilmesini yanlış bulduğunu belirterek, meseleleri bildiklerini söyledi.
Yarımağan, bu yıl sınav sistemine getirdikleri değişikliğin "duruma âcil çözüm" olduğunu dile getirerek, "Kişisel olarak ben de köklü bir değişiklik yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum" dedi. Yarımağan, Dünya Bankası'nın hazırladığı eğitim raporunda yer alan ÖSS'ye yönelik eleştirileri değerlendirdi. Yarımağan, "Türkiye; sorunlarını biliyor, Dünya Bankası uzmanlarından daha iyi biliyor. Bir kere Dünya Bankası'nın ekibinin içinde bir sınav uzmanı, bir ölçme değerlendirme uzmanı bile yok. Onlar sadece bir genel görüş belirtiyorlar" diye konuştu.
"KENDİ İÇİMİZDE ÇÖZECEĞİZ"
ÖSS'nin ortaöğretimden yükseköğretime geçişi sağladığına işaret eden Yarımağan, şöyle konuştu:
"Üç sınav, beş sınav, otuz sınav... Kaç sınav gerekiyorsa bunu Türkiye'nin kendisi belirler, Türkiye ihtiyaçlarını belirler. Ama bu konu, o kadar kolay bir konu değil. ÖSYM işin teknik kısmını çok kolay halleder de, işin sosyal boyutları, ekonomik boyutları var, psikolojik boyutları var, Türkiye'ye özgü sorunlar var. Bunları biz kendi içimizde çözeceğiz.
Yani Dünya Bankası'nın söylemesi bence bir şey değiştirmiyor. Biz de biliyoruz. Daha iyiyi ortaya koyabilmek için olumsuz yönlerini de görmemiz lâzım. Dünya Bankası diyor ki daha çok sınav yapın. Bunu biz de biliyoruz, biz de istiyoruz. Tamam daha çok sınav yapalım da bunun getirisi ne, götürüsü ne. Yani onun götürüsüne Türkiye katlanırsa biz yaparız. Değişikliklere en kolay adapte olacak kurum ÖSYM'dir." "Bu yönde bir çalışma var mı?" sorusuna Yarımağan, şu cevabı verdi:
"Hep var ama yakın zamanda sonuç alınması zor tabii. Bunun için karar organları var, üniversitelerin karar vermesi lazım. Zaten, sınav sisteminde bu sene yaptığımız değişiklik, duruma acil bir çözümdür. Radikal bir değişiklik yapmadık. Kişisel olarak ben de köklü bir değişiklik yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Bunu yapmak için hem ÖSYM'nin parası var, yani biz kimseden kredi falan da istemiyoruz, hem de Türkiye'de bu konuda üniversitelerde yeterli uzman, insan gücü var. Dünya Bankası raporunda esas olarak eğitim konusuna değinilmiş. Sınav konusunda da bir görüş belirtiyorlar. Dünya Bankası'nın bu raporunu hazırlayanlardan, sınav ölçme ve değerlendirme konusunda çok daha uzman olan kişiler var Türkiye'de. Türkiye'nin gerçeklerini, sorunlarını da biliyoruz. Bunları Türkiye yapabilir ama diğer boyutlarını da tartışarak. Önümüzdeki üç-beş yılda bunlar gündeme gelebilir şeyler. Onların söylediği değil de sınavlarda biraz daha köklü değişiklikler yapılması benim de kafamda var en azından."
"TÜRKİYE'NİN ESAS SORUNU EĞİTİM"
"Ne tür değişiklikler?" sorusu üzerine Yarımağan şunları söyledi:
"Daha çok sınav yaparak, ölçme değerlendirmeyi daha iyi yapmak ve üniversitelere daha iyi elemanlar göndermek. Ama bu tek başına yeterli değil. Türkiye'nin esas sorunu bence eğitimde. Ortaöğretimde sorun var. Hep 'ortaöğretimdeki eğitimin sorunlarının sebebi ÖSS'dir' deniyor. Millî Eğitim Bakanı hep buradan kolay çıkış yolu gösteriyor. Tabiî ki ÖSS'nin etkisi olabilir ama tek başına ÖSS değil bence.Eğitimin sorunlarını gidereceksiniz. ÖSS arada bir geçiştir.
Türkiye'de ortaöğretimin sorunları olabilir, yükseköğretimin sorunları olabilir. Tutup da bunun hepsini aradaki bir sınav sistemine bağlamak son derece yanlış. Üstelik ben diyorum ki kim ne tip değişiklikler istiyorsa gelsinler müzakere edelim, düşünelim. Biz her türlü sınavı yapabilecek imkanlara sahibiz. Tabii biz derken, bizim arkamızda üniversite var.
ÖSYM üniversite şemsiyesinin altında bir kuruluştur. Bugün YÖK'e bağlıdır, yarın Üniversitelerarası Kurul'a bağlı olur ama üniversite şemsiyesi altındadır. Üniversite kuruluşları içinde bir birimdir ve öyle kalmalıdır." Yarımağan, "ÖSYM'nin bu yapısıyla üniversitelerden destek alarak, organizasyon açısından, teknik açıdan ve soru hazırlama açısından her türlü sınavı yapabilecek imkanlara sahip olduğunu" söyledi.
"HAZIRLIKLI OLMAK İÇİN HEP ÇALIŞIRIM"
ÖSS'ye "3 saatlik sınavla üniversiteye gidecek kişilerin belirlendiği", "öğrencileri dershaneye yönlendirdiği" şeklinde eleştiriler yöneltildiğini anımsatan Yarımağan, daha az kişinin gireceği sınavlar yapılmasının daha sağlıklı olacağı söyledi. Ancak Türkiye'de bunun mümkün olmadığına, ÖSS'ye giren aday sayısının çokluğuna işaret eden Yarımağan, "Teorik olarak düşünürseniz, sadece tek sınav değil, üniversiteye girecek herkesle bir mülakat yapılsa, bunların değişik yetenekleri ölçülse, mesela kompozisyon yazdırılsa bu tabii ki daha iyi olur. Bunu söylemek için çok çalışmağa da gerek yok. Ama önümüzdeki kitle 3 bin kişi değil. 1.5 milyon kişi" diye konuştu.
ÖSS'nin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine Yarımağan, "Bana hiç kimse bir şey söylemeden de hazırlıklı olmak için hep çalışma yaparım. Ama bir talep varsa, komisyonlar oluştururuz, çalışırız" dedi.
Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ
|
|
ÖSYM sorunları biliyormuş
*
Bu yazı tarih olarak: Perşembe, Mayıs 28, 2009 eklenmiştir.Kategorisi ÖSS kONULARI . Bu yazıya yapılacak yorumlardan haberdar olmak için feed. Bu yazıya yorum yazabilirsiniz. Kapsamlı ve ayrıntılı dokümanlar için TIKLAYINIZ