Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ

Orman Zararlılarına Karşı Uygulanan Mücadele Yöntemleri


Orman Zararlılarına Karşı Uygulanan Mücadele Yöntemleri


Mekanik Mücadele:


Zararlı böceklerin yumurta, tırtıl ve erginlerini toplamak, tuzak kurmak, böcekli materyali yok etmek ve koşullarını değiştirmektir.




Çamkese böceği mücadelesinde keselerin toplanması, kabuk böceği mücadelesinde tuzak ağaçlarının oluşturulması ve böcekli fertlerin kütüğü dibinde soyulması, mantar ve ökse otu zararlılarının ise hastalıklı bölgelerinin kesilip ormandan uzaklaştırılması suretiyle yapılır. Yılda 300 bin hektar alanda uygulanmaktadır.




Kabuk böceklerinin cinsine ve yumurta bırakma zamanına bağlı olarak tuzak ağaçları 15-20 gün önceden hazırlanır.Yumurta bıraktıktan ve tırtıllar çıktıktan sonra tuzak ağaçlarının kabukları bezler üzerinde soyulup açıklıkta yakılır.
















Kimyasal Mücadele:


Böcekler üzerinde etkili olan çeşitli öldürücü ilaçlarla havadan ve yerden sisleme ile veya püskürtücülerle yapılan mücadeledir.




Böceklerin en zayıf olduğu dönemlerde en etkili olan ilaçların verilmesi suretiyle uygulanmaktadır. Prospektüslerinde verilen tüm güvencelere karşın kimyasal ilaçların çevre ve insan sağlığına olan etkileri nedeniyle sürekli olarak uygulanmamakta, ancak orman faunasına fazla zararı olmayan preparatların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Yılda ortalama 150-200 bin hektar alanda uygulama yapılmaktadır.














Biyoteknik Mücadele:


Bu mücadele yöntemi kullanım kolaylığı olan ve çevreye zarar vermeyen bir mücadeledir. Böcek türleri için geliştirilen cinsel koku maddelerinin (Feromon) tuzaklar içinde ormana asılmak suretiyle uygulanmaktadır. Tuzaklarda toplanan böcekler imha edilerek böcek popülasyonunun azaltılması amaçlanmaktadır. Yılda ortalama 80 bin hektar alanda uygulama yapılmaktadır.














Biyolojik Mücadele:


Zararlı böcek popülasyonunu azaltmak için canlı organizmalardan yararlanmak suretiyle yapılır. Bu canlı organizmalar böcekler,kuşlar,memeliler,bakteriler ve mantarlardır.




Böcek yiyen kuşların korunması için ormana kuş yuvası asılması, zararlı böceklerin tırtıl ve erginlerini yiyerek ormana önemli faydalar sağlayan kırmızı orman karıncasının uygun yerlere naklinin yapılması,zararlı böceklerin yırtıcı ve parazitlerinin korunması,üretilmesi ve ormana dağıtılması biçiminde yılda ortalama 50 bin hektar alanda uygulanmaktadır.




*
Academics Art History  Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryAcademics Blogs - Blog Top Sites