Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ

Lise 4.sınıf Coğrafya Etkinlik Çalışması (SAYFA18)


LİSE 4 ETKİNLİK (SAYFA18)




LİSE 4. SINIF ETKİNLİK ÇALIŞMASI (SAYFA 18)




SORU-1-BORNEO ADASININ BULUNDUĞU İKLİM KUŞAĞINDA HANGİ TÜR BİTKİ GURUPLARI GÖRÜLÜR.








Ekvatoral iklim mevcut olup, her mevsim bol yağmur yağmaktadır. Yüksek sıcaklık bol yağış ve nem bölge bitki örtüsünün son derece gür ve çeşitli yapmıştır.Yüksek ağaçların altında, palmiye, sedir, maun, incir gibi orta boy çeşitli ağaçlar bulunur.






Bunların gövdeleri de renk renk orkideler, kaktüsler, eğrelti otları ve yosunlarla kaplıdır. Ormanın en alt tabakası olan ot katı ise, oldukça sık bir bitki örtüsü oluşturur ve büyük bir zenginlikteki böcek, bakteri ve mantar türlerine ev sahipliği yapar. Bunlar bütün yıl boyunca yeşil kalan ormanlardır. Orman altında çeşitli bitkiler yetişir.Borneo adası kayıp şehir özelliğide gösterir doğal hayat ve korunmuş tür çeşitliliği oldukça fazladır.Bilim adamları için önemli bir araştırma alanıdır.Sahip olduğu doğal bitki örtüsü çeşitliliği insanları büyüler. Borneo’da 15 bin çiçek türü, 3000 tür ağaç, 221 tür memeli hayvan, 420 çeşit de diğer hayvan türlerinden bulunuyor.




SORU-2-BORNEO ADASI’NDAKİ BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN AZALMA NEDENLERİ NELERDİR.


Borneo adasındaki tropikal yağmur ormanları, kaçak ağaç kesimi ve orman yangınları nedeniyle 5 yıl içinde yok olabilir


CAKARTA - Dünya Yaban Hayatını Koruma Vakfı’nın (WWF) hazırladığı “Hazine Adası Tehlikede” adlı rapora göre, dünyanın üçüncü büyük adası Borneo’da her yıl, İsviçre’nin 3’te 1’i büyüklüğünde ya da 1.3 milyon hektar orman yok oluyor.


Raporda, 44’ü sadece Borneo’da bulunan 210’dan fazla memeli hayvana ev sahipliği yapan adada, ormanın yok olmasının vahşi yaşamı olumsuz etkileyeceği, pigme fil ve uzun dönem hayatta kalması zaten şüpheli orangutan gibi ekolojik mucizelerin yaşamını tehlikeye atacağı belirtildi.








Küresel Orman Programı Başkanı Chris Elliott, “Ormanların bu ölçekte yok olmasının sonuçları, sadece hayvan türlerinin önemli kaybına değil, aynı zamanda su kaynaklarının azalmasına ve yerel topluluklar için gerekli turizm gibi ekonomik fırsatların azalmasına yol açacak” dedi.


WWF, Borneo adasında yasal söz sahibi olan Endonezya, Malezya ve Brunei’ye, “Borneo’nun Kalbi” olarak bilinen 22 milyon hektardan fazla yağmur ormanını adanın 4’te 1’ini kapsayacak biçimde koruma bölgesine dönüştürmek için yardım etmek istiyor.


Ormanlarının yüzde 70’inden fazlasını kaybeden Endonezya, kaçak ağaç kesimine karşı mücadele başlatmasına rağmen, çevreciler, “yetkililerin ağaç ticaretinin arkasındaki büyük patronların yakalanmasında başarılı olamadığından” şikayet ediyor.


WWP ayrıca, 2020 yılına kadar, mevcut orangutan nüfusunun doğal yaşam ortamlarının yok olması nedeniyle kalıtsal olarak yaşayabilme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.


SORU-3-BORNEO ADASI’NIN BİTKİ ÖRTÜSÜNDE MEYDANA GELEN BU AZALMA DÜNYANIN DEĞİŞİK YERLERİNDE DE GÖRÜLMEKTEDİR .BU AZALMANIN SONUÇLARI NELER OLABİLİR.


Orman tahribatını yetişkin bir insan olarak artık yorumlayabilirsiniz.Ormanlar hayatımızın bir çok kullanım alanında hayatımızın devamlılığında kullandığımız ürünlerde ,ekosistemin dengesinin korunmasında doğadaki canlıların yaşamların devam ettirebilmesinde dünyadaki oksijen dengesinde ,ekstern değerlerin engellenmesinde direk olarak hayatımızı etkiler.Dünyadaki tüm canlı türlerinin yaklaşık üçte ikisinin yaşam alanları ormanlardır.Dünyada kullanılan enerjinin yüzde 7-9'unu ormanlar karşılıyor. 2 milyardan fazla insan ısınma ve mutfak işleri için ağaçları kullanıyor.






Ormanların bu ölçekte yok olmasının sonuçları, sadece hayvan türlerinin önemli kaybına değil, aynı zamanda su kaynaklarının azalmasına ve yerel topluluklar için gerekli turizm gibi ekonomik fırsatların azalmasına yol açacak” dedi.

*
Academics Art History  Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryAcademics Blogs - Blog Top Sites