Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ

Lise 4. Sınıf Sayfa 37 Etkinlik çalışması


LİSE 4. SINIF SAYFA 37 ETKİNLİK ÇALIŞMASI




Kitabınızda verilen Ruhr bölgesi’nin yıllar içinde nüfus değişimi gösterilmiştir.Bu grafikten faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.



SORU-1-Ruhr bölgesinde nüfusta nasıl bir değişme görülmektedir?




Bölgede 1820 den itibaren 1925 yılına kadar ciddi bir artış gerçekleşmiştir.Bu tarihten sonra özellikle 2. dünya savaşı yıllarında nüfusta azalma kendini göstermektedir.Savaş sonrasında tekrar 1961 yılına artış devam etmiş bu tarihten sonra artık bölge mevcut iş imkanlarını karşılayacak nüfusa doyduğu için yavaş yavaş nüfusta azalma başlamıştır.



SORU-2-Nüfusun an fazla arttığı dönem hangi yıllar arasındadır ve nedenlerini söyleyiniz.?




Nüfusun en fazla arttığı dönem Avrupada sanayileşme hareketlerini başladığı 1871 1905 yılları arasında gerçekleşmiştir.Sebebi sanayi devrimi ile birlikte demir çelik üretiminde kömrün kullanılması kömür üretiminde büyük bir artışa yol açmış.1900 yıllardan itibaren bölgede maden kömürü kullanılan büyük fırınların yapılması bölgedeki sanayileşmeyi tetiklemiş yoğun işgücü ihtiyacını arttırmış bundan dolayı da nüfus aşırı derecede artmıştır.



SORU-3-Bölgede sanayileşme ile birlikte bölgedeki nüfus artışı sonucu tarım ve hayvancılık faaliyetleri geri planda kalmış sanayi ve madencilik faaliyetlerine ağırlık verilmiştir.Nüfus artışı beraberinde şehirleşme ve hizmet sektöründe gelişmelere yol açmıştır şeklinde yorumlanabilir.






SAYFA 39 ETKİNLİK ÇALIŞMASI




Kitabınızdaki tabloda Kocaeli ve Las Vegas şehirlerinde ekonmik faaliyetler ve bunların etkileri gösterilmişitr.Sizde Madencilik,Ticaret,Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin baskın olduğu şehirler bulunuz.





Madencilik: Zonguldak, örnek verilip bölgedeki Taşkömürü öncesi ve sonrası yapı karşılaştırılabilir.Değişimi yazmak çok zor olmasa gerek.






Ticaret:
Kayseri ,İzmir, örnek verilebilir.Özellikle bu şehirlerde ticareti destekleyici özelliklerin olması İzmir için liman,hinterlantının gelişmiş olması,ulaşım imkanları İzmir’i önemli bir ticaret şehri haline gitirmiştir.Kayseri için konum özelliği ,ulaşım imkanları sanayi faaliyetleri sonucu alınan göç ve sonrasında nüfus artışı ticaret potansiyelini yükseltmiş iç anadolunun en önemli şehirlerinden biri haline getirmiştir.









öncesi











sonrası






Tarım ve hayvancılık:
Aksaray,Karaman örnek verilebilir.Konum özellikleri olarak daha elverişli şehirlerin varlığı bölgelerin çekici yönlerini devre dışı bırakmış sanayileşme ticaret faaliyetleri başka şehirlere kaymış tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri ön plan çıkmıştır.


*
Academics Art History  Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryAcademics Blogs - Blog Top Sites