II. Viyana Kuşatması, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde gerçekleşti.
17. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında yapılan savaşların en uzun süreni İkinci Viyana Kuşatması ile başlamıştır
Avusturya, yönetimi altındaki Macarlara iyi davranmıyor, onları ağır vergilerle eziyordu. Ayrıca mezhep hürriyeti de tanımıyordu. Macarlar, baskılara daha fazla dayanamayınca Tököli İmre'nin başkanlığında ayaklandılar. Kendi güçleriyle başarılı olamayacaklarını anladıklarından Osmanlılardan yardım istediler. O sırada Merzifonlu Kara Mustafa Paşa şöhret kazanmak istiyordu. Bunun için Macarlar'ın yardım isteğini öne sürüp padişah IV. Mehmet'i Avusturya'ya savaş açmaya razı etti.
Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Avusturya'ya savaş açıldı(1683). Kırım hanı Murat Giray, Erdel, Eflak ve Boğdan beyleri askerleriyle Osmanlı ordusuna katıldılar. Osmanlı ordusu Viyana üzerine yürüdü ve şehri kuşattı. Viyana'nın kuşatılması Avrupa'da büyük bir heyecan yarattı. Papa'nın da desteğiyle oluşan bir Haçlı ordusu Viyana'ya ulaştı. Osmanlılar, Viyana'yı 2 ay kuşattıkları halde ele geçiremediler. Bu durum düşmanlara zaman kazandırdı. Haçlılar Viyana'ya ulaştı ve Osmanlı ordusu yenildi.
Viyana bozgununun sorumluluğunu taşıyan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Belgrad'da idam edildi. Kesilip gömülen başının üzerine seng-i ibret (ibret taşı) konuldu.
Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ
|
|
II. Viyana Kuşatması
*
Bu yazı tarih olarak: Salı, Mayıs 26, 2009 eklenmiştir.Kategorisi Tarih Ders Notları . Bu yazıya yapılacak yorumlardan haberdar olmak için feed. Bu yazıya yorum yazabilirsiniz. Kapsamlı ve ayrıntılı dokümanlar için TIKLAYINIZ