Tarımı Etkileyen Koşullar
1. Devlet bazı tarım ürünlerinde "Destekleme Alımı" yapar.
Destekleme alımları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Üretimdeki dalgalanma azalır.
B) Bir sonraki yıl aynı ürünün ekilme oranı artar.
C) Ürün kalitesi yükselir.
D) Sulama ve gübrelemeye gerek duyulmaz.
E) Çiftçi elverişsiz piyasa şartlarından fazla zarar görmez.
2. Kış mevsiminde hava sıcaklığının 0°C nin altına düşmesi aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinin daha fazla zarar görmesine neden olur?
A) Elma B) Üzüm C) Muz
D) Kayısı E) Antep fıstığı
3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye tarımının sorunlarından biri değildir?
A) Sulama olanaklarının yetersizliği
B) Aşırı yaz kuraklığı
C) Ekstansif (ilkel) tarım metotlarının uygulanması
D) İç kesimlerde kışların soğuk ve uzun geçmesi
E) Tarım arazilerinin az olması
4. Birim alandan elde edilen verimi arttırmak için intansif tarım yöntemleri uygulanır.
Aşağıda verilenlerden hangisi intansif tarım yönteminin özellikleri arasında sayılamaz?
A) Tohum ıslahı
B) Makine kullanımı
C) Sulama
D) Gübreleme
E) Nadas
5. Akdeniz Bölgesi'nde mısır ve soya fasulyesinin yetiştirilebilmesi, bu bölgede öncelikle aşağıdakilerden hangisini kanıtlar?
A) Sulama koşullarının yeterli olduğunu
B) Makinalı tarım yapıldığını
C) Kış mevsiminde bol yağış aldığını
D) Gübreleme yapıldığını
E) Toprakların verimli olduğunu
6.-Makinalı tarımın yaygınlaştığı,
- Sulama ve gübreleme olanaklarının arttığı,
- Tohum ıslahının yeterince yapıldığı
bir bölgede uygulanan tarım metodu aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Ekstansif tarım
B) Entansif tarım
C) Kuru tarım
D) Nadas
E) Nöbetleşe ekim
7. Tarımda verimlilik, bir ürün döneminde birim alandan elde edilen ürünün miktarıyla ifade edilir.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de tarım etkinliklerini ve tarımsal verimliliği olumlu yönde etkileyen faktörlerden biri değildir?
A) Sulama
B) Toprak bakımı
C) Gübreleme
D) Erozyon
E) Tohum ıslahı
8. Destekleme alımı, devletin tarım ürünleri piyasasını düzenleme isteğinin bir sonucudur.
Aşağıdakilerden hangisinin bu durumun sonuçlarından biri olduğu söylenebilir?
A) Devletin üreticiye önceden ilân ettiği taban fiyattan ürününü almayı garanti ettiği
B) Belli ürünlerin daha geniş alanlarda üretilebileceği
C) Üretimde yıllar arasında dalgalanmanın azalabileceği
D) Birim alandan daha az ürün alınabileceği
E) Nadas alanlarının daralabileceği
9. Tarım alanlarının doğal sınırlarına ulaştığı Türkiye'de, hızla artan nüfusun beslenme gereksinimlerinin karşılanmasında, aşağıdakilerden hangisi bir uygulama olamaz?
A) Sulu tarımın yaygınlaştırılması
B) Gübre kullanımının yaygınlaştırılması
C) Nadas uygulamasının yaygınlaştırılması
D) Modern tarım araçlarının kullanılması
E) Islah edilmiş tohum kullanılması
10. Aşağıdaki Türkiye haritasında bazı tarım ürünleri ve işlendikleri yerler gösterilmiştir.
Yapılan eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
11. Bir meyve bahçesinden, ağaç başına daha fazla verim elde etmek isteniyorsa, aşağıdakilerden hangisinin uygulanması düşünülemez?
A) Sulama olanaklarını geliştirmek
B) Gübre kullanımını çoğaltmak
C) Ağaç sayısını artırmak
D) Zirai mücadeleyi arttırmak
E) Toprak ıslah ve bakımını gerçekleştirmek
12. insan sağlığı ve beslenmesi ile kalite kontrolü sağlanması gibi nedenlerle Türkiye'de bazı tarım ürünleri devlet kontrolünde üretilmektedir.
Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinde bu durum gözlenmez?
A) Pirinç B) Haşhaş C) Kenevir
D) Tütün E) Zeytin
13. Kırsal alanda makine kullanımının yaygınlaşması köyden kente olan göçü artırır.
Haritada taralı alanlardan hangilerinde böyle bir durum söz konusu değildir?
A) 1-2 B) 2-3 C) 3-4
D) 1-4 E) 2-5
14. Bir X bitkisinin yetişme koşulları incelendiğinde;
- Ilık bir kış
- Nemli hava
- Yıkanmış toprak
gibi istekleri olduğu gözlenmiştir.
Sözü edilen X bitkisinin yukarıdaki haritada işaretli merkezlerden hangisinde uygun yetişme koşullan bulabileceği söylenebilir?
A) I B) II C) III D) IV E) V
15. Arazinin yapısı tarımda makine kullanımını etkiler.
Aşağıdaki kentlerde arazi yapısına bağlı olarak makine kullanımının en azdan çoğa doğru sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) Rize-Ordu-Gaziantep-Adana
B) Niğde-Gaziantep-Ordu-Adana
C) Adana-Gaziantep-Niğde-Ordu
D) Gaziantep-Adana-Ordu-Niğde
E) Ordu-Adana-Gaziantep-Niğde
16. Yüzey şekilleri makineli tarımın yapılmasını etkilemektedir.
Yukarıdaki Türkiye haritasında makineli tarımın en az uygulanacağı yer hangisidir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
17. Tarım ürünlerinde birim alandan alınan verimde, önceki yıllara göre büyük artışların gözlendiği durumlarda, aşağıdakilerin hangisi, diğerlerine göre daha az etkili olmuştur?
A) Sulama
B) Zirai mücadele
C) Kaliteli ve ıslah edilmiş tohumlar
D) Ekim alanlarının genişlemesi
E) Gübreleme ve toprak ıslah çalışmalarının artması
18. Doğu Anadolu'da tahıl tarımının yapıldığı alanlarda gübre kullanımı yaygın değildir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenleri arasında sayılamaz?
A) Hayvan gübresinin yakacak olarak kullanılması
B) Sulama imkanlarının yetersiz olması
C) Yapay gübrenin pahalı olması
D) Tahıl tarımının ekonomik olmaması nedeniyle yapay gübre ihtiyacının karşılanamaması
E) Ekstansif tarımın yaygın olması
19. I. Akdeniz
II. Ege
III. Diğerleri
Aşağıda bir tarım ürününün üretim miktarının coğrafi bölgelerimize dağılış oranlan gösterilmiştir.
Grafikte verilen tarım ürünü aşağıda verilenlerden hangisidir?
A) Limon B) Zeytin C) Tütün
D) Pamuk E) İncir
© NIBUBAI
Cevap Anahtarı
1. D 2. B 3. E 4. E 5. A
6. B 7. D 8. A 9. C 10. C
11. C 12. E 13. E 14. E 15. A
16. E 17. D 18. B 19. A
Yetiştirilen Ürünler -I-
1. Aşağıda verilen ova ve tarım ürünü eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
Ova Ürün
A) Konya Buğday
B) Ergene Ayçiçeği
C) Çukurova Pamuk
D) Adapazarı Şekerpancarı
E) Gediz Fındık
2. Aşağıdaki haritada işaretleri , *, ▲ ile belirtilen üç ayrı tarım ürününün Türkiye'deki başlıca yetişme alanları gösterilmiştir.
Bu üç ürün aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
, *, ▲
A) Turunçgil Şekerpancarı Çay
B) Çay Pamuk Zeytin
C) Muz Buğday Çay
D) Yerfıstığı Buğday Fındık
E) Susam Tütün Ayçiçeği
3. İç Anadolu Bölgesi'ndeki bağların ve meyveliklerin Kapadokya Yöresinde özellikle Erciyes ve Hasan dağı eteklerinde yoğunlaşması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
A) Yazların sıcak geçmesi
B) Nem oranının düşük olması
C) Arazilerin engebesiz olması
D) Ortalama yükseltinin az olması
E) Volkanik arazilerin yaygın olması
4. I. Kıyıya yakın alanlarda yetişir.
II. Soğuğa dayanıksız olduğu için üretim alanı sınırlıdır.
III. En çok Ege Bölgesi'nde yetişir.
IV. Kuru olarak da tüketilir.
Yukarıda özellikleri verilen ürün aşağıdakilerden hangisidir?
A) Elma B) Tütün C) Muz
D) İncir E) Üzüm
5.
Yukarıdaki Türkiye haritasında taralı bölgelerde yetiştirilen tarım ürünü aşağıda verilenlerden hangisidir?
A) İncir B) Üzüm C) Turunçgil
D) Fındık E) Muz
6. Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinin yetiştirildiği bölge Ekvator'a daha vakın ve yükseltisi daha azdır?
A) Muz B) Buğday C) Haşhaş
D) Patates E) Üzüm
7. Turunçgiller soğuğa dayanıksız ürünlerdir. Turunçgiller Türkiye'de Rize ve çevresinde yetiştirildiği halde, Akdeniz iklimi görülen Güney Marmara'da yetiştiril-memesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
A) Ekonomik değerinin düşük olmasıyla
B) Arazinin engebeli olmasıyla
C) Yer şekillerinin sade olmasıyla
D) Kış mevsiminde don olaylarının fazla olmasıyla
E) Bölgenin ortalama yükseltisinin az olmasıyla
8. Ürünlerin kalitesini korumak, elverişsiz piyasa dönemlerinde üreticinin zarar görmesini engellemek amacıyla ülke ihracatında önemli paya sahip ürünlere destekleme alımı yapılır.
Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisi bu guruba dahil edilemez?
A) Tütün B) Haşhaş C) Fındık
D) Patates E) Çay
9. Türkiye'de sebze üretimini olumsuz etkileyen faktörlerden biri de yazların kısa ve serin geçmesidir.
Buna göre aşağıdaki bölümlerden hangisinde yukarıda sözü edilen durum yaşanmaz?
A) Erzurum-Kars B) Hakkari
C) Orta Fırat D) Doğu Karadeniz
E) Batı Karadeniz
10.
Yukarıda verilen tarım alanlarının hangisinde sebze tarımının gelişmemesinde yazların kısa ve serin geçmesi temel etken olmuştur?
A) I B) II C) III D) IV E) V
11. Aşağıda verilen tarım ürünlerinin hangisinin Türkiye ihracatındaki payı daha fazladır?
A) Fındık B) Mercimek C) Şeftali
D) Patates E) Buğday
12. Türkiye'de turunçgillerin yetişme alanı kıyı kesimleri olduğu halde, Ege Bölgesi'nde 100 km içeriye kadar tarımının yapılması;
I. Denize uzak olmasıyla
II. Yeterince yağış almasıyla
III. Yer şekillerinin elverişli olmasıyla
IV. Yaz mevsiminin sıcak, kış mevsiminin soğuk olmasıyla
V. Sıcaklığın yıl boyunca sıfır derecenin üstünde olmasıyla
gibi etmenlerden hangileriyle açıklanabilir?
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
D) III ve V E) II ve IV
13. Modern (intansif) tarım yönteminin uygulandığı bir yöre için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Tarımda makine kullanımı yaygındır.
B) Sulama imkanları gelişmiştir.
C) İlaçlama ve gübreleme yapılır.
D) Üretim ve verim fazladır.
E) Tahıl tarımı yaygındır.
14. İç Anadolu Bölgesi'nde yaz kuraklığı ve tarımda sulama sorununun fazla olması;
I. Buğday
II. Pamuk
III. Yeşil mercimek
IV. Sebze
V. Şekerpancarı
Yukarıdaki tarım ürünlerinden hangilerinin üretimini olumsuz yönde etkilemiştir?
A) III ve V B) II ve IV C) II ve V
D) I ve III E) IV ve V
15. X: Ekim alanı yerleşmelerin dışındadır.
Y: Ürün kalitesinin korunması için destekleme alımı yapılır.
Z: Uyuşturucu yapımında kullanılır.
Yukarıda bazı özellikleri verilen tarım ürünlerinin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
X Y Z
A) Tütün Şekerpancarı Kenevir
B) Çeltik Tütün Haşhaş
C) Mısır Buğday Keten
D) Soya Şekerpancarı Kenevir
E) Pamuk Tütün Haşhaş
16. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen iklim bölgelerinde turunçgil tarımı yaygındır.
Sıcaklık ve yağış grafiği verilen alanlardan hangisi turunçgil tarımına daha uygundur?
17. Bir ürünün yoğun olarak yetiştirildiği bölgelere o ürünün tarım bölgesi denir. Her tarım ürününün iklim, sulama ihtiyaçları farklı olduğu için yetişme alanı da farklı olur.
Buna göre aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinin tarım bölgesinin belirlenmesinde iklim koşullarının yanısıra devlet kontrolü de etkili olmuştur?
A) Çay B) Turunçgil C) Fındık
D) Muz E) Haşhaş
18. Seracılık faaliyetlerinin en fazla Akdeniz Bölgesinde yapılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kış aylarının sıcak geçmesi
B) Kış aylarının yağışlı geçmesi
C) Yazların kurak geçmesi
D) Karstik arazinin yaygın olması
E) Sulama imkânlarının yeterli olması
© NIBUBAI
Cevap Anahtarı
1. E 2. A 3. E 4. D 5. B
6. A 7. D 8. D 9. C 10. D
11. A 12. D 13. E 14. B 15. B
16. C 17. E 18. A
Yetiştirilen Ürünler -II-
1. Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında birçok tarım ürününün yetiştirilmesine uygun koşullar olmasına rağmen daha çok ekonomik değeri yüksek olan ürünler yetiştirilir.
Aşağıdakilerden hangisinin bu ürünlerden biri olduğu söylenemez?
A) İncir B) Muz C) Şekerpancarı
D) Pamuk E) Turunçgil
2. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl türlerinin İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde uygun yetişme koşulları buldukları görülmektedir.
İç ve Doğu Anadolu'nun iklim özellikleri dikkate alınırsa, bu ürünlerin haritada gösterilen ülkelerin hangisinde, yetişme koşullarının daha uygun olacağı söylenebilir?
A) Kanada B) Kongo C) Şili
D) Hollanda E) Avustralya
3. Tahıllar ilkbahar yağışı ve yaz kuraklığı isterler.
Aşağıdakilerden hangisinin tahıl grubunda yeralma-sına rağmen iklim isteğinin diğerlerine göre farklı olduğu söylenebilir?
A) Buğday B) Arpa C) Çavdar
D) Yulaf E) Mısır
4. Aşağıdaki haritada Türkiye'de şekerpancarı tarımının yapıldığı yerler gösterilmiştir.
Buna göre şekerpancarı tarımının yaygın olduğu yerlerde, aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımı daha fazladır?
A) İncir B) Turunçgil C) Buğday
D) Zeytin E) Tütün
5. Aşağıdaki yerlerden hangisi arpa üretimi için elverişli değildir?
A) İç Anadolu Bölgesi
B) Güneydoğu Anadolu Bölgesi
C) Ege Bölgesi
D) Doğu Karadeniz Bölümü
E) Yukarı Fırat Bölümü
6. Her bitkinin ekim ve hasat dönemlerinde iklim koşulları isteği aynı değildir.
Buna göre, aşağıdaki ürünlerden hangisi olgunlaşma döneminde tam kuraklık ister?
A) Mısır B) Turunçgil C) Buğday
D) Çay E) Pirinç
7. Aşağıdaki haritada Türkiye'deki pamuk üretim alanları gösterilmiştir.
Üretim alanları dikkate alındığında pamuğun yetişme koşullan arasında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kış ılıklığı ister.
B) Sulama isteği fazladır.
C) Olgunlaşma döneminde yaz kuraklığı ister.
D) Yaz sıcaklığının yüksek olması gerekir.
E) Güneşlenme isteği fazladır.
8. Türkiye'de bazı tarım ürünlerinin yayılma alanını, iklim koşullarından çok, o ürünle ilgili sanayi kuruluşlarının varlığı belirler.
Aşağıdaki ürünlerin hangisinde buna benzer bir durum daha belirgindir?
A) Buğday B) Turunçgil C) Mısır
D) Şekerpancarı E) Pamuk
9. Aşağıdaki ürünlerden hangisinde, elde edilen ürün diğerlerinden farklıdır?
A) Zeytin B) Mısır C) Soya
D) Ayçiçeği E) Şeker pancarı
10.
Türkiye iklim çeşitliliğine bağlı olarak çok çeşitli tarım ürünlerinin aynı anda yetiştirildiği bir ülkedir.
Buna göre yukarıdaki ok yönünde Derlendiğinde sırasıyla aşağıdaki tarım ürünlerinden hangilerinin yetiştirildiği görülür?
A) Çay, Pamuk, Buğday, Mercimek
B) Ayçiçeği, Zeytin, Buğday, Pamuk, Mercimek
C) Ayçiçeği, Zeytin, Mısır, Turunçgil
D) Muz, Turunçgil, Pamuk, Arpa, Mercimek
E) Pirinç, Ayçiçeği, Zeytin, Fındık, Muz
11. Aşağıdaki ürünlerden hangisinin yağış isteği diğerlerinden farklıdır?
A) Buğday B) Yulaf C) Mercimek
D) Pamuk E) Fındık
12.
Yukarıdaki haritada hangi tarım ürününün yoğun yetiştirildiği yerler taranmıştır?
A) Ayçiçeği B) Arpa C) Yerfıstığı
D) Susam E) Pamuk
13. I. Mısır
II. Buğday
III. Pirinç
IV. Zeytin
V. Fındık
Yukarıdaki tarım ürünlerinden hangileri Türkiye'nin dışarıya sürekli ihraç ettiği ürünlerdendir?
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
D) IV ve V E) II ve V
14.
Yukarıdaki Türkiye haritasında yetiştirilme alanları
gösterilen tarım ürünleri aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Zeytin Çay Fındık
B) Ayçiçeği Zeytin Fındık
C) Mısır Turunçgil Çay
D) Şekerpancarı Muz Tütün
E) Buğday Zeytin Mısır
15.
Haritada bazı ürünlerin çok yetiştirildiği yerler gösterilmiştir.
Bu alanlarda yetiştirilen ürünler, aşağıdakilerden hangisinde yanlış verilmiştir?
A) III Zeytin B) II Kenevir C) I Ayçiçeği
D) IV Turunçgiller E) V Muz
16. Yağ bitkileri tohumundan veya kendisinden yağ elde edilen ürünlerdir.
Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi yağ bitkisi grubuna girmez?
A) Mısır B) Zeytin C) Soya
D) Mercimek E) Ayçiçeği
17.
Güneşli gün sayısı fazla, kış sıcaklığı yüksek olan yerler seracılığa elverişlidir. Bu gibi yerlerde seracılık yapmak ekonomiktir.
Buna göre yukarıda gösterilen alanlardan hangisinde seracılığın yapılması, ekonomik olmaz?
A) V B) IV C) III D) II E) I
© NIBUBAI
Cevap Anahtarı
1. C 2. A 3. E 4. C 5. D
6. C 7. A 8. D 9. E 10. B
11. E 12. A 13. D 14. B 15. E
16. D 17. B
Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ
|
|
Tarımı Etkileyen Koşullar test
*
Bu yazı tarih olarak: Cumartesi, Aralık 13, 2008
eklenmiştir.Kategorisi
Coğrafya Testleri
.
Bu yazıya yapılacak yorumlardan haberdar olmak için feed. Bu yazıya yorum yazabilirsiniz.
Kapsamlı ve ayrıntılı dokümanlar için TIKLAYINIZ