Blogda Aramak İçin TIKLAYINIZ

POTANSİYEL FARKI (VOLTMETRE) nedir

POTANSİYEL FARKI (VOLTMETRE)
Elektrikli ev aletlerinde,aydınlatma ve endüstride kullanılan elektrik düzenli akım gerektirir.Düzenli akım ise, akım kaynaklarından sağlanır.Örneğin elektrik üreten büyük santraller düzenli akım kaynaklarıdır.Basit bir pil,küçük çapta bir devreyi düzenli akım ile besler.
Burada elektrik akımını sağlayan potansiyel farktır. (Voltaj) Yani bir taraftaki elektronun diğer tarafa göre fazlalığıdır. Elektron miktarları arasındaki fark ne kadar fazla olursa potansiyel fark da o kadar fazla olur.Aynı zamanda elektrik akımı da fazla olur.Elektron sayıları eşitlendiğinde elektrik akımı durur.Bu durumda potansiyel fark kalmamıştır.
Bir devrenin iki noktası arasında potansiyel fark değişmiyorsa,ı bu iki nokta arasında düzenli bir akım vardır.Zaman zaman evlerimizdeki ampullerin parlaklığı azalır.Bu olaya voltaj düşmesi denir.Voltajın düşmesi,ampulün iki ucu arasından geçen akımın azalması demektir.
Potansiyel farkı birimi volt'tur ve V sembolü ile gösterilir.Evlerimizde ve endüstride kullanılan elektrikli aletlerin iki ucu arasında 220 volt potansiyel
farkı vardır.
Pil ve ampullerden oluşan basit bir elektrik devresinde pil,ampulün iki ucu arasında belli bir potansiyel farkı oluşturur.Bu fark volt ölçülür.Pillerin üzerlerinde kaç voltluk olduğu yazılıdır.Bu değer pilin pozitif ve negatif kutupları arasındaki potansiyel farkıdır.Bir pilin iki kutbu veya bir devrenin iki noktası arasındaki potansiyel farkı Voltmetre denilen bir aletle ölçülür.
Voltmetre,potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına paralel olarak bağlanır.

*
Academics Art History  Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryAcademics Blogs - Blog Top Sites